Trstinový cukor predstavuje fenomén 21. storočia. Neustále sa hľadajú nové spôsoby, ako spraviť súčasný svet ekologickým a potravu zdravšou. Tradičné zložky potravy sú nahrádzané novými – zdravšími alternatívami. To platí aj v prípade náhrady bieleho cukru za trstinový cukor. Je preukázané, že trstinový cukor je v porovnaní s klasickým oveľa zdravší. Avšak nielen táto vlastnosť, ale aj mnoho iných robí trstinový cukor výnimočným.

hnědý cukr

 

Výnimočnosť trstinového cukru

 

Cukor bol významnou zložkou potravy človeka už v minulosti. Ešte pred 100 rokmi platilo, že čím belší cukor bol, tým sa považoval za kvalitnejší. V tomto období sa tradovalo, že čím bol cukor belší, tým bol dokonalejšie prečistený a získaný z čo najčistejšej sacharózy.  Za začiatok návratu k zdravej strave sa považujú 70. roky 20. storočia. Už od tohto obdobia môžeme pozorovať, že počet obchodov so zdravou stravou z roka na rok neustále narastá. Výnimočnosť trstinového cukru spočíva v tom, že má vyšší obsah zbytkovej melasy, ktorá obsahuje drahocenné minerály a látky, ktoré sú prospešné pre ľudský organizmus. Pri výrobe klasického kryštálového cukru sa minerály a vitamíny väčšinou strácajú. Za krajinu trstinového cukru sa považuje Maurícius. Za prvú zmienku o trstinovom cukre na tomto malom ostrove vďačí táto rastlina holandskému guvernérovi Adrianovi Van Der Stelvovi, ktorý na tomto území začal v roku 1640 pestovať cukrovú trstinu. Pestovaním cukrovej trstiny sú preslávené najmä krajiny v Indickom oceáne. Takmer všetky krajiny z tejto oblasti patria medzi najväčších pestovateľov a vývozcov trstinového cukru do celého sveta. Medzi odberateľov patria tie krajiny, ktoré nemajú podmienky na výrobu a spracovanie trstinového cukru – krajiny Európy a Severnej Ameriky. Maurícius je vo svete preslávený tým, že v ňom dochádza ku zberu a spracovaniu cukrovej trstiny ekologickým a ohľaduplným spôsobom. Cukrová trstina predstavuje rastlinu, ktorá dorastá do niekoľko metrovej výšky. Svojím tvarom je veľmi podobná bambusu. Ak je trstina dozretá, pokosí sa a následne sa prepraví do spoločnosti, ktorá sa venuje spracovaniu a výrobe trstinového cukru k ďalšiemu opracovaniu. Výsledkom je kvalitný a zdravý trstinový cukor.

třinový cukr

 

Tajomstvo trstinového cukru

 

Trstinový cukor v sebe skrýva viaceré zaujímavé tajomstvá. Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí by do svojho jedálnička radi zaradili trstinový cukor, navštívte stránku www.korunnycukor.sk, kde nájdete širokú ponuku rozličných cukrov.

Published by lomi.sk